Una via catalana cap al món

Captura-de-pantalla-2013-09-29-a-las-17.31.43Reuters, France Press, Al Jazeera, The Washington Post o Junge Welt són només alguns dels nombrosos mitjans de comunicació internacionals que s’han acreditat per cobrir la Via Catalana a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hem tingut l’oportunitat de parlar amb alguns dels seus corresponsals.

Publicat al desaparegut Wikidiari.info (setembre 2013).

Segons dades de l’Assemblea Nacional Catalana, més de cinc cents periodistes nacionals i internacionals han estat acreditats durant tota la Diada al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Allà se’ls hi ha regalat el llibre What’s up with Catalonia? i se’ls hi ha facilitat un espai per a poder treballar i fer connexions en directe.

Entre els corresponsals hem pogut parlar amb Pekka Palmgren, periodista finès de la Finnish Broadcasting Company. Actualment està fent una sèrie de vuit documentals sobre Europa, i un d’ells tractarà sobre la lluita de Catalunya per la independència. Tot i que reconeix que a Finlàndia el tema és encara bastant poc conegut, “per als finesos el concepte d’independència és sagrat, i en aquest sentit entenen molt bé el que volen els catalans”. Palgrem, que es mostra “cada dia més interessat sobre aquest tema”, va estar fa dues setmanes a Escòcia, on va poder veure les diferències entre ambdos països. “Allà són molt pocs els qui volen la independència, en canvi, a Catalunya el sentiment està molt més arrelat a la població general”.

A una conclusió molt semblant arriba Matthieu de Taillac, corresponsal a Espanya de Le Figaro i Radio France. “Mai s’havia parlat tant de Catalunya a França”, comenta Matthieu, ja que “no cada dia un poble vol la independència, i en aquest cas la Via Catalana ha estat una festa popular i una manifestació política amb un èxit molt esperat”.

Ian Díez, periodista espanyol que treballa per l’agència iraniana Press TV’, també ha estat un dels periodistes que han pogut viure aquesta Diada històrica. Tot i això, ha emès des de la singular perspectiva que té la cadena on treballa: “mostrant com a occident les coses no són tant idíl·liques com semblen”.“En aquest cas”, explica Díez, “retratant els enfrontaments entre la societat catalana i l’espanyola”.

Cecilia Guardati, corresponsal de Telam, l’Agencia Nacional de Notícias d’Argentina, explica com en el país sudamericà “hi ha un cert interès envers la situació catalana, donat el vincle d’immigració que sempre ha unit els dos països”. La periodista, però, reconeix que la sensació general dels argentins és que “la crisi ha estat la principal impulsora del sentiment independentista”. “Avui s’han posat totes les cartes sobre la taula, i ara s’ha de veure què passarà”, conclou Guardati.

Pin It

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

« »

Scroll to top